Ignifugare

Ignifugare Constanta

Ignifugare constanta

Ce reprezinta ignifugarea?

             “A acoperi sau a impregna un material combustibil (în special lemnos sau textil) cu materiale ignifuge, pentru a-l proteja contra acțiunii focului și a-i mări rezistența la ardere”

            Ignifugarea este un procedeu care îmbunătățește comportamentul la foc a materialelor combustibile sau a construcțiilor pe o anumită perioadă de timp sau le asigură calitatea de a nu arde atunci când sursa de căldură este îndepărtată. Ignifugarea presupune aplicarea unor soluții ignifuge și este o cerință atunci când vine vorba despre îmbunătățirea gradului de rezistență la foc a unei construcții.

Ignifugare Lemn

          Lemnul are o mulțime de calități, dar și slăbiciuni precum rezistența redusă la foc, la umiditate, la atacul unor insecte, ciuperci și mucegaiuri. Când îl folosim la fabricarea mobilierului și a altor obiecte este protejat din fabrică cu diferite materiale, iar dacă se întâmplă să fie afectat de apă, mucegaiuri sau insecte, chiar dacă deteriorarea este totală urmările nu sunt dramatice. Ce se întâmplă însă atunci când este folosit la construirea unor case din lemn, când scândurile, grinzile și stâlpii sunt materiale de constructii de a căror rezistență la foc, apă și insecte depinde întreaga casă și chiar viața celor din ea? În acest caz este nevoie de tratamente speciale cum ar fi ignifugarea si tratarea impotriva cariilor pentru a-i crește rezistența.

Metode Ignifugare Lemn

         Este procedeul prin care se tratează lemnul cu substanțe ignifuge pentru a-i mări rezistența la foc, a încetini propagarea focului și a face jarul mai ușor de stins. Trebuie reținut că nu este o modalitate de protecție prin care lemnul nu mai arde deloc ci doar intarzie aprinderea sa .

         Substanțele folosite sunt în general calciu sau potasiu,  silicați de sodiu. Tratarea se poate face înainte ca lemnul să fie folosit la construcții sau după ce construcția a fost realizată. Tratarea înainte se face în fabrici speciale, prin impregnare în autoclave, sub vid sau sub presiune. În acest caz substanța pătrunde mult mai adânc în lemn și îl face mai rezistent.

        Tot înainte se poate face impregnarea prin imersie. Este mai dificilă pentru că trebuie făcute căzi în care se pune substanța și unde lemnul va fi imersat. Cum lemnul folosit în construcții are dimensiuni mari operațiunea nu este tocmai la îndemână. Lemnul sta în aceasta soluție câteva ore, timp în care trebuie întors pentru a absorbi pe toate laturile.

        Mai simplu este de tratat lemnul după executarea construcției, prin pensulare sau pulverizare. Un astfel de lemn are însă rezistența mai scăzută iar tretamentul trebuie repetat după 5 ani in medie. Dacă nu este la vedere lemnul nu mai trebuie tratat. Trebuie numai să ne asigurăm că materialele care îl acoperă sunt rezistente la foc sau ignifugate.

        Substanțele pentru ignifugare sunt diverse. Există solutii de impregnare, grunduri, lacuri, vopsele. Finisajele ignifuge trebuie aplicate în min 3 straturi, iar cantitatea  totală de material rămas pe lemn trebuie să fie de min.450 g/m². Dacă se aplică o astfel de cantitate în 1 sau 2 straturi există riscuri mari ca pelicula să crape și protecția să fie compromisă.

        Pentru ca ignifugarea să fie eficientă lemnul nu trebuie să aibă o umiditate mai mare de 15%. Ignifugarea nu se face dacă temperatura mediului ambiant este mai mică de 10ºC iar umiditatea mai mare de 70%.

         

“Peste 4000 de incendii anual “

Contact

Nume

Email

Subiect

Mesaj